preskoči na sadržaj
Vijesti

Kako je prošao prvi tjedan zdrave prehrane

Tijekom mjeseca listopada započeli smo u školi s programom zdravije prehrane učenika ,a sukladno uputama iz dokumenta Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama.
Prema prijedlozima iz tog dokumenta napravljen je jelovnik.
Učenici su sa zanimanjem iščekivali hranu koja je bila na jelovniku te su odlično prihvatili raženi kruh,dok im integralni kruh sa sjemenkama nije bio baš najbolji izbor kao ni integralno pecivo koje je bilo servirano uz juhu s povrćem i pilećim mesom.Sirni namaz također određeni dio učenika nije želio pojesti jer nije bio obogaćen začinima što ćemo u idućem mjesecu popraviti.Žgance s mlijekom dosta učenika nije željelo ni probati dok su stariji učenici preporučili da bi rado jeli žgance  ako se mlijeko može zamijeniti jogurtom.Njihov prijedlog da to budu bijeli umjesto kukuruzni žganci te da se poliju s kosanom masti je neprihvatljiv.
Najbolje je prošao šareni sendvič jer je tek pokoji učenik izvadio list zelene salate ili rajčicu iz sendviča te piletina s roštilja u umaku s  tjesteninom i salatom od zelja.
To pokazuje da su naši učenici naviknuti na kompletno jelo koje sadrži meso,prilog,salatu i kruh ali takav obrok nije uvijek primjeren za prehranu u jutarnjim satima već se preporuča kao ručak.
Od kuhanih jela u jesenskom jelovniku preporuča se pureći rižoto sa zelenom salatom,varivo od mahuna s junećim mesom,juha od povrća s prosom te punjena paprika ili ćufte s pire krumpirom,kelj na lešo,goveđa juha,tjestenina s tunjevinom,krem juha od povrća ,juha od rajčice ili bundeve  te ćemo sva ova jela postupno uvoditi i u naš školski jelovnik.
U zimski jelovnik ulazi špinat,kuhano jaje,varivo od graha,riblji file,blitva,sekeli gulaš i druga variva.
Za doručak se preporuča mliječni namaz ,zobene pahuljice,namazi od marmelade i  marga,namaz od slanutka,jogurt,kako,čaj te integralni šereni sendvič,tunjevina u graham pecivu te voće poput banane,kruške ,jabuke,mandarine,naranče...
Prateći prehrambene navike naših učenika,uočili smo da većina učenika dobro prihvaća nova jela .Tek mali broj učenika ne želi probati nešto što inače ne jede kod kuće,ali zbog takvih nećemo odustati od zdravije prehrane ostalih učenika jer je to naša obveza.
Prema Nacionalnim smjernicama predviđeno je da obrok mora sadržavati 30 g mesa u neto količini što kod nabave u bruto količini iznosi 50-75 g po učeniku,napitci u količini od 2 dl,odnosno 1 šalica po učeniku,sve tjestenine te mahunarke serviraju se u količinama od 20 -25 g po učeniku,krumpir 100 g ,a kruh 30-35 g,,a voće se servira po komadu.
Napominjemo da cijena od 6,00 kn po obroku omogućuje nutritivno i količinski kvalitetan obrok svakom učeniku.Mnogim mlađim učenicima je obrok količinski prevelik dok stariji učenici mogu pojesti više nego što je preporučeno.
Pozivamo i roditelje da u prehranu kod kuće uvode hranu koja se preporučuje u školskoj prehrani kako bi se učenici postupno prilagođavali promjenama korisnim za njihovo zdravlje.
                                                                Rahela Blažević,prof.
                                                                ravnateljica
 




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 14. 10. 2016.

Tražilica

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?





Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak





preskoči na navigaciju