preskoči na sadržaj
Vijesti

Učenicima voćanskih škola držana radionica zdrave prehrane udruge Medenjak iz Varaždina

Učenici obiju voćanskih škola imali su iznimnu priliku na radionici udruge "Medenjak" iz Varaždina naučiti kako pripremiti zdravi sok te okruglice od voća i integralnog brašna s pekmezom bez šećera.
Održane su tri radionice i to jedna za sve učenike područne škole te dvije za učenike nižih kao i viših razreda  matične škole.
Dio potrebnih namirnica iz svojih vrtova i voćnjaka donijeli su učenici dok je preostale namirnice kupila škola.
Klaudija Vukman i Dorotea Solomun,članice Medenjaka,udruge koja u Varaždinu djeluje s ciljem razvitka i unaprjeđenja zdravog načina života,  donijele su sa sobom potrebne blendere,rezače ,sokovnike i gulilice voća na kojima su učenici s veseljem pripremali voće za degustaciju.
Obzirom da se radionica održavala na Svjetski dan jabuka,pripremali su sok od jabuka,mrkve i limuna.Od preostalog dijela voća ,uz dodatak integralnog brašna izradili su voćne okruglice koje su prelili pekmezom od grožđa i chia sjemenki.
Velikom dijelu učenika prijao je sok,neki su veselo grickali preostale komade mrkve ali okruglice i pekmez poneki nisu željeli probati zbog neobične boje i nepoznatih okusa.
Ravnateljica škole,Rahela Blažević u kratkom je uvodnom obraćanju učenike podsjetila na potrebu promjene ustaljenih prehrambenih navika s kojima je započela nova školska godina kroz prehranu u školskoj kuhinji te je naglasila kako je ova radionica nastavak edukacije učenika u primjeni dobrog i kvalitetnog življenja s proizvodima iz vlastitog vrta i voćnjaka kojima su učenici svakodnevno okruženi.
"Gotovo svaki učenik koji živi na selu ima veliku sreću što se može hraniti organski uzgojenom biljnom i životinjskom hranom te je stoga naša obveza da učenike od najranije dobi usmjeravamo prema što zdravijoj prehrani koja im je nadohvat ruke.Svjesni smo da je navike teško mijenjati,ali ne možemo i ne smijemo odustajati jer nas na to obvezuju alarmantni epidemiološki podaci o dječjoj pretilosti,preskakanju doručka,konzumaciji hrane bogate mastima te premaloj konzumaciji voća i povrća a pretjeranoj konzumaciji ugljikohidrata.Slatka pića,šećer i čokolada često se konzumiraju što nepovoljno utječe na razvoj zubnog karijesa i tjelesnu masu djece.Zbog svega toga mora dostupnost ukusne visokovrijedne hrane biti prioritet školske kuhinje"ističe ravnateljica.
Kroz projekte "Školsko mlijeko" i "Školsko voće" krenulo su u tom smjeru a škola i obitelj najodgovorniji su za stvaranje prehrambenih navika.
Stoga ćemo i dalje educirati učenike kako se što zdravije i kvalitetnije hraniti,a školska liječnica i medicinska sestra također su sa zanimanjem pratile što su to učenici i prezentatorice udruge Medenjak fino pripremili i ponudili za degustaciju.
Sve je bilo pripremljeno bez dodatka šećera,a osim kora ništa se nije smjelo baciti.Prezentatorice su učenike podsjetile na glad i siromaštvo u svijetu te na potrebu racionalnog postupanja s namirnicama.
Radionica je ispunila očekivanja učenika,nastavnog i tehničkog osoblja jer ,svatko je mogao ponešto naučiti.
Slični projekti provodit će se u sklopu nastave Biologije te Tjelesne i zdravstvene kulture kao i Prirode i društva kako bi učenici više puta bili u prilici sami za sebe pripremiti nešto zdravo i dobro.
 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 24. 10. 2016.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju