preskoči na sadržaj
Vijesti

Izložba keramičarke Klaudije Vukman u školi Donja Voća uz Dan općine

Osnovna škola Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće i ove se godine uključila u svečanu proslavu obilježavanja Dana općine koji se slavi na blagdan sv.Martina,11.11..

Učenici škole kao i mnogobrojni posjetitelji tijekom trodnevnog slavlja mogli su u školi uživati u neobičnim,modernim izlošcima keramičarke Klaudije Vukman iz Varaždina koja je dugogodišnja vanjska suradnica ove škole u različitim programima,a posebice potpora radu Učeničke zadruge  "Hižica" kojoj je keramičarska sekcija jedna od temeljnih sekcija..

Ova umjetnica i poduzetnica održala je učenicima nekoliko keramičarskih radionica tijekom dugogodišnje suradnje na kojima su se izrađivale posudice "na dlan", skulpture sv.Martina, keramičke guske, štapovi i biskupske kape ovog sveca, zaštitnika Donje Voće.Također su učenici na jednoj od njenih radionica izrađivali i jaslice te božićne ukrase, nakit, ukrašavali posude salvetnom tehnikom i slično.

Svoj talent ova umjetnica nesebično dijeli s voćanskom djecom,a često kao poduzetnica potpomaže njihove aktivnosti.

Najveći interes učenici su pokazali za izložak pod nazivom"pomaknute vrijednosti" koji predstavlja kopačku sa zlatnim vezicama te nedovršenu loptu a oduševila ih je i umjetničina instalacija sastavljena od stotinu malih stolica koje su za zanimanjem premještali i davali im nova metaforična značenja.

Svi učenici škole prošli su kroz izložbu uz malo stručno vodstvo ravnateljice,prof.Rahele Blažević koja im je približila izloške, tehniku izradbe te govorila o umjetničkom radu i izložbama Klaudije Vukman u zemlji i inozemstvu kao i o njenom pedagoškom radu.

Voćanskim učenicima je tako umjetnost došla u pohode na njihova vrata obzirom da bi svaki odlazak na likovne izložbe u Varaždin ili Zagreb bio dodatni trošak za njihove roditelje.

No velika je šteta što voćanska djeca nisu imala prilike nikad upoznati slikara Slavka Stolnika niti ih je on bio spreman primiti u svojem domu, a škola ne posjeduje nikakav trag da je on ikada ovdje bio učenik u smislu njegova slikarskog ili kiparskog djela.

Drugi voćanski kipari i slikari ostvarili su suradnju sa školom pa su svoje izložbe učenicima priredili Radovan Švetak,Vlatko Komes,Ivan Tucelj ,a kiparica i slikarica Elizabeta Kornet također im je održala radionicu kao i kipar Dragutin Jamnić iz susjedne Lepoglave.

Ova izložba nastavak je dobre suradnje s varaždinskim keramičarkama jer je i prošle godine keramička radionica održana u podnožju špilje Vindije za goste iz Slovenije te učenike voćanskih škola, a držala je keramičarka Smiljana Brezovec-Meštrić također iz Varaždina.

"Likovna kultura svedena je u osnovnoj školi na svega jedan sat tjedno te su stoga potrebne ovakve aktivnosti kako bi se razvijao likovni senzibilitet kod učenika" ističe ravnateljica pa će škola i dalje uspostavljati suradnju s likovnim umjetnicima u prigodi značajnih datuma ali i nevezano za njih.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 14. 11. 2016.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju