preskoči na sadržaj
Vijesti

„Rendez-vous with amphibian“ – „Sastanak s vodozemcima“

Naša škola se uključila u odličan projekt naziva „Sastanak s vodozemcima“ na kojem surađujemo zajedno s jednom školom iz Poljske (http://szkola.spdabrowka.org/). Ideja o projektu je ostvarena preko eTwinnig portala koji povezuje škole Europske unije kroz razne projekte. 

Cilj projekta je upoznati se s raznolikosti vodozemaca na području naše općine, naučiti uzroke njihove ugroženosti te razviti strategije njihove zaštite. Prema pravilniku o zaštiti vodozemca (Narodne novine br. 80) u Hrvatskoj je od 20 vrsta vodozemaca zaštićeno njih 17 što je prilično alarmantno. Vodozemci nestaju iz više razloga, no jedni od važnijih su nestajanje i fragmentacija staništa, izgradnja cesta, stradavanje na prometnicama tijekom migracija, onečišćenja vode, tla i zraka te klimatske promjene. Vodozemci imaju veliku važnost za nas i očuvanje prirodne ravnoteže. Naime, važni su pokazatelji okolišnog stresa te nas mogu upozoriti na opasne uvjete u okolišu, važna su karika hranidbenih lanaca i važni članovi ekosustava...

Naš projekt traje od travnja do listopada ove godine. Lokacija istraživanja je potok Šokot kod špilje Vindije. Tamo planiramo postaviti informativne ploče koje će upozoravati da se tu nalaze vodozemci i da moramo biti oprezniji jer su oni ugrožena vrsta životinja. Imamo još bezbroj planiranih aktivnosti koje ćemo raditi zajedno s našom partner-školom. Također smo uspostavili kontakt s udrugom Hyla (http://www.hhdhyla.hr/) te smo dobili korisne savjete koji će nam pomoći u provedbi projekta. Planiramo s njima buduću suradnju u obliku radionica ili terenske nastave.

U projektu sudjeluju učenici 6.a i 6.b razreda – Valerija Četrtek, Semmy Kuserbanj-Debeljak, Benjamin Fotez, Emil Petrčević, Jurica Sambolec, Patrik Žlibar, Matija Bosilj, Denis Kornet, Lana Bolčević i Mihael Jakopanec, učenici 7.b razreda Matija Cingesar i Josip Kornet te učenice 8.b razreda Melanie Premužić i Danijela Kukec.

Naše aktivnosti možete pratiti na https://twinspace.etwinning.net/38213/home .

Pjesmice o vodozemcima koje će se nalaziti na informativnim pločama pogledajte u prilogu pod "više", a tijek naših aktivnosti pogledajte u Foto-galeriji.

Učiteljice Mateja i Sandra Priloženi dokumenti:
Pjesmice_o_zabicama.docx (11.16 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 14. 6. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju