preskoči na sadržaj
Vijesti

Pilot projekt jedinstvenog obrasca dentalnog statusa „Zubna putovnica „

 Jedinstveni dentalni obrazac „Zubna putovnica“ 
 
Oralno zdravlje je sastavni dio općeg zdravlja i važan čimbenik ukupne kvalitete života. Samo zdrava usna šupljina omogućuje prehranu, govor i socijalni kontakt bez ikakvih poteškoća. Jedna od najčešćih bolesti usta, karijes, još uvijek zauzima neslavno prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu.
Jedna od aktivnosti koja bi trebala pridonijeti zdravlju  je i izrada jedinstvenog obrasca dentalnog statusa „Zubna putovnica“. Naime, iako je pri sistematskom pregledu za upis u osnovnu školu školskom liječniku neophodno donijeti potvrdu doktora dentalne medicine, ne postoji jedinstveni obrazac koji se koristi pri upisu u školu. Do sada su obrazac dentalnog statusa, sa bilježenjem  KEP indeksa,  imale samo neke županije, dok se u većini slučajeva pri upisu koriste potvrde različitih sadržaja i oblika.
Obrazac koji se započeo primjenjivati, sastoji se od dentalnog statusa (KEP indeks), najmanje jednog preventivnog postupka i termina za kontrolni pregled (za 6 mjeseci) ili liječenje (unutar 30 dana) koje je potrebno dati djetetu u pisanom obliku.
Pilot projekt je započeo u rujnu početkom školske 2016./2017. godine u 6. razredima osnovne škole u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji kada su učenici zajedno s pozivom na cijepljenje protiv hepatitisa B dobili i dentalni obrazac koji je potreban za pregled kod doktora dentalne medicine. Nakon pregleda djeteta, roditelj/staratelj/dijete ispunjeni dentalni obrazac donosi školskom liječniku kod dolaska na cijepljenje protiv hepatitisa B (na prvu ili jednu od sljedećih doza cijepljenja).

Projekt provodi Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar, Grada Zagreba, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke  i Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM).
Uzevši u obzir da briga za oralno zdravlje postaje zdravstveni i društveni prioritet na nacionalnoj razini ovim se želi potaknuti roditelje i djecu na redovite preventivne preglede i pravovremenu sanaciju, a doktore dentalne medicine podsjetiti na važnost preventivnih pregleda i postupaka. Razvijanje svijesti kod pacijenata i podučavanje o važnosti preventivnih postupaka i očuvanju oralnog zdravlja u konačnici mogu utjecati na uspješnost prevencije oralnih bolesti.

 Sve informacije vezano uz projekt roditelji i učenici će doboti od razrednika sukladno fazama provođenja projekta.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 22. 8. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju