preskoči na sadržaj
Vijesti

Finale projekta "Die Federsammler" na Sajmu knjiga u Beogradu

Projekt pisanja knjige na njemačkom jeziku je završio i s ponosom možemo predstaviti našu knjigu, po koju smo išli čak u Beograd.

Podsjećam, u projekt smo se na poziv Goethe Instituta Zagreb uključili u ožujku 2017. U projektu pisanja knjige za djecu osnovnoškolskog uzrasta sudjelovalo je nekoliko škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Uz OŠ Franje Krežme iz Osijeka sudjelovala je još samo naša škola iz Hrvatske sa petero učenika: Bruno Stolnik (6,a), Ivana Kolačko, Valentina Kanjir, Patrick Stanko i Leo Šobak (8.a).

Federsammler je projekt kojeg je pokrenila Antje Hübner iz njemačkog grada Jena. To je putujući roman u nastavcima, koji potiče njemački jezik kod djece i mladih širom svijeta. Autori romana su zapravo učenici koji pišu priču za druge učenike osnovnoškolskog uzrasta. Glavni likovi romana su uvijek isti, koji putujući od grada do grada, osnosno od države do države dožive mnoge pustolovine, skupljajuću nove riječi i nova znanja: dječak Fietje i njegova papiga Arti putuju svijetom i uz razne pustolovine koje doživljavaju putem skupljaju nove njemačke riječi i izraze za svoje Carstvo riječi (Wortreich). To im otežavaju dva gospodina Herr Keinwort (gosp. Bezriječi) i Mister Mundzu (gosp. Zatvoriusta), koji ne govore, već komuniciraju mislima i čija je najveća želja ukrasti riječi i jezik za Bezjezičnu državu iz koje dolaze.

Zadatak je bio da već poznate likove iz serije "Die Federsammler" smjestimo u naše krajeve, osmislimo novi lik te predstavimo našu kulturu i povijest. Tako su sve priče učenika objedinjene u jedinstvenoj knjizi pod nazivom "Fietje und Arti an den Zauberflüssen", jer su upravo rijeke poveznica ovih triju država. 

Učenici naše škole su kroz legendu o vilama na Voći i likom vile Voćanke predstavili svoje mjesto Donju Voću i špilju Vindiju, kao i Varaždin i poznati Špancirfest. Budući da je knjiga koncipirana tako da za spomenuta mjesta nudi i informacije, čitatelji širom svijeta moći će doznati nešto o nama. A i nove njemački izrazi objašnjeni su na kraju knjige.

Iako 14. po redu, ova knjiga je po mnogo čemu posebna - rezultat je zajedničkog rada učenika iz čak tri države, sudjelovalo je čak 125 učenika i ima skoro 300 stranica i jedina je, koja je svečano predstavljena na Sajmu knjiga 25. listopada 2017. u Beogradu, uz veliku medijsku popraćenost. Tom smo prilikom učenici Ivana Kolačko i Patrick Stanko iz 8.a razreda i ja boravili u Beogradu od 24. do 26. listopada 2017. Kako nam je bilo pogledajte u fotogaleriji.

Zahvalni smo na pruženoj prilici i ukazanom povjerenju te iznimno ponosni na učenike naše škole, koji će knjigu predstaviti i u Goethe Institutu u Zagrebu na njihovom Božićnom druženju 18. prosinca 2017.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jadranka Petrač   datum: 30. 10. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju