preskoči na sadržaj
Vijesti

POSTAVLJANJE STOPE SV. MARTINA

 

Župa sv. Martina Donja Voća i župnik vlč. Marko Zadravec u suradnji s Općinom Donja Voća, Osnovnom školom A. K. Miošića Donja Voća i Kulturnim centrom sv. Martin Hrvatska ,povodom proslave Dana župe, postavljaju dana 12.studenoga 2017.  „STOPU SV. MARTINA“ .
Projekt je financijski podržala i u suradnji sa župom, školom i Kulturnim centrom sv. Martin realizirala Općina Donja Voća.

 

Povodom postavljanja „Stope sv. Martina“ učenici  naše škole, zajedno sa svojim učiteljicama i vanjskim suradnicima, priredili su  niz aktivnosti koje su provodili od samog početka školske godine.

Učenička zadruga „Hižica“ izrađivala  je, u suradnji s vanjskom suradnicom škole, gđom. Klaudijom Vukman,keramičarkom iz Varaždina , glinenu pločicu s otiskom stope sv. Martina a medene licitare u obliku sv. Martina, guskice i stopice u suradnji s medičarskim obrtom Gladović iz Klenovnika.Viseće oslikane svijećnjake od recikliranih staklenih boca te razne predmete od gline s martinjskim simbolima kao i tradicijskim simbolima voćanskoga kraja ,osmislile su učiteljice te izrađivale kroz niz radionica s učenicima.

Učiteljice razredne nastave i učitelj Likovne kulture svoje su učenike motivirali za izradu jedinstvenih likovnih uradaka koji prikazuju voćansku crkvu i lik sv. Martina od kojih je napravljena izložba u školi te ukrašen oltar i dio župne crkve kako bi i roditelji,gosti i mještani mogli uživati u jedinstvenoj likovnoj izložbi najmlađih stanovnika Voće.Također je izrađena i skulptura sv.Martina u terakoti te prigodno ukrašena.

Učitelj Likovne kulture,akademski slikar Danko Merin, u tehnici akvarela naslikao je voćansku crkvu koju će ,kao dar škole,primiti Kulturni centar sv.Martin Hrvatska,gosti iz Mađarske te župnici porijeklom iz voćanskog kraja koji budu nazočili svečanosti.Prigodni darove od učeničkih uradaka pripremljeni su i za  domaćeg  župnika i načelnika,sudionike projekta.

Knjižničarka je, u suradnji s učiteljicama ,organizirala radionice na kojima su učenici od recikliranih materijala izradili lampione koje će nositi na martinjskoj procesiji tijekom subotnje i nedjeljnje mise.

Učiteljice Hrvatskoga jezika i Glazbene kulture pripremile su djecu za nastupe povodom svečanosti. Učenici će izvoditi vlastite pjesmice i uradke nastale na temu milosrđa,lika sv.Martina, jeseni,proštenja, voćanskih pejzaža i slično. A nastupu će se pridružiti i ravnateljica s pjesničkim uradkom bivše učenice škole na dijalektnoj riječi.

Pozivamo sve roditelje, bake, djedove, prijatelje, da nam se pridruže u svečansti postavljanja „STOPE SV. MARTINA“ te u svim popratnim  aktivnostima koja će se održati 11. i 12. studenoga 2017. godine, da za vrijeme sv. mise obrate pažnju na likovne radove učenika kojima je ukrašena crkva, poslušaju nastupe svoje djece i unuka,  da posjete štand prodajne izložbe Učeničke zadruge“Hižica“ ,kupe naše proizvode i doniraju za rad zadruge a za sve kupce pripremili smo i ugodno iznenađenje.

 

 

 

 

VIŠE O PROJEKTU

U Hrvatskoj postoje 44 crkve koje imaju za zaštitnika sv. Martina. Od 2007 godine do danas u Hrvatskoj je postavljeno 16 stopa sv. Martina (2007. Dugo Selo, 2008. Virje, 2010. Donje Selo na Otoku Šolta, 2011. Sumartin na Braču, 2011. Tar Vabriga u Istri, 2012. Velika Trnovitica u blizini Garešnice, 2013. Vranjic u zaleđu Splita, 2014. Lovčić kod Brodskog Stupnika, 2014. Ščitarjevo, 2015. Martijanec, 2015. Ližnjan u Istri, 2015. Mali Lošinj, 2016. Kalnik, Slani potok, Sv. Martin na Muri i Varaždinske Toplice. U Donjoj Voći će se za Martinje 2017. postaviti 17. stopa sv. Martina u Hrvatskoj.

Crkva sv. Martina biskupa u Donjoj Voći bit će dio europske kulturne hodočasničke martinjske putne karte.

Predstavnici voćanske Župe sv. Martina biskupa i Općine Donja Voća sudjelovali su u utorak 15. studenoga 2016. godine na svečanom obilježavanju 1700. obljetnice rođenja sveca zaštitnika naše župe i općine - sv. Martina biskupa, 10. obljetnici djelovanja Kulturnog centra sv. Martin - Hrvatska i predstavljanju knjige “Putovima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeću: Sv. Martin, simbol dijeljenja“. Urednice izdanja su dr. Ines Sabotić i dr. Antonija Zaradija Kiš. Svečanost, kojoj su prisustvovali predstavnici martinskih župa, gradova i općina iz cijele Hrvatske, održana je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu u organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku, Kulturnog centra sv. Martin - Hrvatska.

Dijeljenje je glavna misao velikog Martinskog projekta. Osmišljavanje martinskog itinerera u Hrvatskoj kao djela mreže europskih martinskih itinerera je jedan od glavnih ciljeva projekta. Svrha itinerera je povezati europske i hrvatske lokalitete s martinskom tradicijom koji su izravno ili posredno povezani sa životom i djelovanjem sv. Martina. Glavno obilježje Kulturnog itinerera sv. Martina je postavljanje Stope sv. Martina. Stopa sv. Martina je suvremeno umjetničko djelo francuskog kipara Michela Audiarda čiji reljef pronosi ideju kretanja, dijeljenja i zajedništva. Cilj je postaviti što veći broj Stopa i na taj način povezati što više hrvatskih mjesta i gradova s martinskom tradicijom u kontekstu europske tradicije sv. Martina. Do sada je postavljeno više od 200 Stopa diljem Europe na kulturne spomenike posvećene sv. Martinu ili na one spomenike koji su kroz povijest povezani sa sv. Martinom. „Kulturni centar sv. Martin - Hrvatska" u našoj je domovini dosad postavio 16 Stopa sv. Martina.

„Kulturni centar sv. Martin - Hrvatska" osnovan je u svibnju 2006. godine i dio je mreže europskih Kulturnih centara sv. Martin čije je zajedničko sjedište u Toursu (Francuska), gradu u kojem je sv. Martin nekad bio biskup, a u kojem danas djeluje „Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa" utemeljen 2005. godine. Martinski projekt je širokih europskih razmjera, ne samo po svojoj prirodi već i službeno. Naime, Vijeće Europe (Strasbourg) i Europski institut kulturnih itinerera (Luxembourg) ocijenili su 2005. godine kulturni itinerer „Sveti Martin Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost" Velikim europskim kulturnim itinererom. Opći dugoročni ciljevi projekta su promišljanje, promicanje i revalorizacija martinske materijalne (crkve, kapele) i nematerijalne baštine (običaji, pjesme i sl.). Kako bi se ostvarili ciljevi projekta njegovo je djelovanje osmišljeno kroz nekoliko razina, a to su: znanost i umjetnost, obrazovanje i kulturni turizam (s posebnom pozornošću na održivi razvoj). Na taj način, hrvatska se martinska baština predstavlja ne samo u domovini već i u Europi čime se potiče interkulturni dijalog i interdisciplinarno djelovanje u povezivanju europskih zemalja s martinskom tradicijom.

Župna crkva sv. Martina biskupa u Donjoj Voći važan je dio europske martinske materijalne baštine.
 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 10. 11. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju