preskoči na sadržaj
Vijesti

Održan Međužupanijski susret podružnica HUUZ-a Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije u OŠ A.K.Miošića Donja Voća

U subotu,2.prosinca u malu školu u Donjoj Voći u istoimenoj općini pristiglo je stotinjak učenika i učitelja iz Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Naime,voćanska škola itekako je poznata po iznimnim rezultatima njene Učeničke zadruge“Hižica“  koja je već sedam puta bila plasirana na državnu smotru učeničkih zadruga.Posebni rezultati obvezuju jer znače da se radi dobro,kreativno te prema visokim estetskim kriterijima te je to bilo i razlogom da je HUUZ iz Zagreba te Podružnica HUUZ-a Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije predložila ovu školu kao nositeljicu susreta međužupanijske suradnje voditelja,suradnika i učenika za ove dvije županije.

Teme susreta bile su vezane za osam radionica koje su bile mjasta druženja,učenja,razmjene iskustava i praktičnih vještina.Edukatorice i jedan edukator iz osnovnih škola Đelekovec,SV.Petar Orehovec,Virje,Rasinja,Martijanec,Ivanec,Donja Voća te iz HUUZ Zagreb pokazele su izvrsnost u izradbi sapuna,svijeća,ukrašavanja salvetnom tehnikom,izradbi božićnih ukrasa pomoću unimata i pirografija,ukrasnih vrećica od tapetai ukrašavanja motivima izrezivanih sizzixom,izradbi dekoracija od staklenih boca te izradbi broševa u obliku svjetlećeg leptira a učile su se i stare zaboravljene igre.Na osam maštovitih radionica prijavljivale su se škole koje su željele naučiti nove stvaralačke tehnike kako bi iste prenijele u učeničke zadruge u svojim školama.Neki su obišli i više radionica a na kraju su svoje uradke izložili na zajedničkoj izložbi te ponijeli u vlastite sredine.

Na početku susreta sudionicima su se obratile u ime domaćina ravnateljica škole,prof.Rahela Blažević,dopredsjednica Općinskog vijeća Općine Donja Voća,gđa.Jadranka Jakopec,voditeljica Podružnice HUUZ-a Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije,gđa.Snježana Hranić te predstavnica HUUZ-a ,gđa.Đurđa Tesla kao i voditeljica UZ“Hižica“,Vlatka Majcen.

Učenici škole su ,u suradnji s KUD-om Donja Voća, izveli kratak program u kojem su pokazali bogatstvo kajkavskog izričaja u svojim radovima na dijalektnoj riječi te u plesovima svojeg zavičaja.

Škola je predstavila mnoštvom radova svoju učeničku zadrugu na izložbenom prostoru u hodniku škole gdje je bila upriličena i prodajna izložba adventskih ukrasa vanjske suradnice zadruge ,gđe.Sanje Šipoš iz Varaždina.

Sudionici susreta sa zanimanjem su promatrali i fotografirali lijepo ukrašenu školu koja diše blagdanskim ugođajem te izrazili zahvalnost domaćinima na gostoprimstvu i organizaciji susreta.

Otišli su obogaćeni novim iskustvima i spoznajom da učenicima u hrvatskim školama itekako treba „škola za život“ koju učeničke zadruge pronose kroz svoje raznovrsne aktivnosti.Sa sobom su ponijeli i novi suvenir UZ“Hižica“-vilu Voćanku ,koju su izradili mladi zadrugari iz Donje Voće, inspirirani istoimenim likom iz knjige na njemačkom jeziku koju su učenici napisali zajedno sa svojom učiteljicom Jadrankom Petrač te će je promovirati 18.12. u Zagrebu.Lik vile Voćanke proistječe iz legende  o vilama koje su živjele u obližnjoj voćanskoj špilji Vindiji.

Ravnateljica je za školu primila poklone u radovima učeničkih zadruga ovih dviju podružnica,a HUUZ-u koji je financijski pokrovitelj ove manifestacije,darovala je akvarel akademskog slikara Danka Merina,prof.Likovne kulture u voćanskoj školi ,s motivom varaždinske vijećnice.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 4. 12. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju