preskoči na sadržaj
Vijesti

Novi projekt čuvanja tradicije u OŠ u Donjoj Voći

 

Iako još traje projekt „Detox“ u Općini Donja Voća koji podupire Europska unija te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj a u kojem sudjeluju u pojedinim prihvatljivim etnografskim aktivnostima i učenici OŠ Andrije Kačića Miošića iz Donje i Gornje Voće, učenici i učitelji naše škole uključili su se u novi projekt koji promiče slične vrijednosti i aktivnosti pod nazivom „MALI ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE“.

Naša škola se pridružila kao projektni partner Centru tradicijske kulture Varaždin uz OŠ Svibovec te udrugu  SVIMA. Projekt financira MZOŠ RH u okviru Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. U iznosu od 130 000,00 kn dok preostalih 6 500,00 kn osigurava CTK Varaždin.

Učenici su , nakon što im je projekt 18.1.2018. predstavljen u školi, pokazali izniman interes za uključivanje u 12 predviđenih radionica na kojima će steći nova znanja , vještine i stavove te korisno i konstruktivno iskoristiti svoje slobodno vrijeme kao i vrijeme provedeno u školi jer će se neke radionice integrirati u školski kurikulum nastavnih predmeta  Glazbene kulture, Likovne te Tjelesne i zdravstvene kulture te Povijesti Građanskog odgoja, Hrvatskog jezika i književnosti te izvannastavnih aktivnosti. Osim što će učiti o tradicijskoj kulturi i dječjim pravima upoznat će život i djelo književnice Marije Jurić Zagorke i posjetiti njezin memorijalni stan u Zagrebu kao i prostorije Nacionalnog folklornog ansambla „Lado“ nakon što nauče plesati tradicionalne plesove drmeš, polku i oberštajer i upoznaju nošnje svoga kraja. Također će naučiti izrađivati i uspoređivati tradicionalni i suvremeni nakit koji se nosio uz narodnu nošnju. Upoznat će osnovne tehnike sviranja na tradicijskim glazbalima poput diplica, dvojnica, gajdi, duda, lijerice i sopila a neka će glazbala škola dobiti u trajno nasljeđe nakon završetka projekta.

U radionici naziva „Bajkopričaonica“ moći će sudjelovati i stariji mještani te lokalni pučki pisac Vlatko Komes kako bi se učenici prisjetili narodnih bajki i priča, mitova i legendi iz usmene književnosti, a posjetit će se Ivanina kuća bajki, muzej u Ogulinu posvećen Ivani Brlić Mažuranić.

Sami će također sudjelovati u terenskom radu fotografiranja tradicijskih motiva te prikupljanja riječi za Glosar što neće biti teško jer je učiteljica Irena Šipek već prikupila impozantnu zbirku riječi , izraza, fraza, brojalica i drugoga jezičnog blaga voćanskih ljudi u kojem su sudjelovali i učenici.

Završna radionica posvetit će se suvremenom plesu i pokretu. Tijekom projekta predviđeni su susreti s učenicima i učiteljima iz OŠ Svibovec Toplički, sklapanje novih prijateljstava i razmjena iskustava između škola kao i pronalaženja sličnosti i razlika ovih dviju sredina. Koordinatorica projektnih aktivnosti u voćanskoj školi je učiteljica Engleskog jezika i razredne nastave , Nevenka Matijačić, koja je školu pozvala u ovaj projekt. Učiteljsko vijeće s radošću je prihvatilo ovaj projekt.

Ravnateljica ističe „kako su sve projektne aktivnosti usmjerene na obrazovne ali i odgojne vrijednosti očuvanja lokalnog ali i hrvatskog kulturnog identiteta i kao takve moraju uvijek naći mjesto i u suvremenim školskim kurikulima. One su prilika da u svijesti naših učenika ostavimo trag o našoj bogatoj etnografskoj baštini koju će i oni imati obvezu čuvati od zaborava. „

                                                  Ravnateljica: Rahela Blažević, prof.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 19. 1. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju