preskoči na sadržaj
Vijesti

Tijek projekta ,,Sastanak s vodozemcima'' - ,,Rendez-vous with amphibians''

Kao što smo već ranije pisali, naša škola se uključila u odličan projekt naziva „Sastanak s vodozemcima“ na kojem surađujemo zajedno s školom Podstawowa im. Kazimierza Nowaka w Dąbrówce iz Poljske. Ideja o projektu je ostvarena preko eTwinning portala koji povezuje škole Europske unije kroz razne projekte te naše aktivnosti možete pratiti na https://twinspace.etwinning.net/38213/home.

 

Projekt nam je krenuo u puno zamahu te smo ostvarili sve planirane aktivnosti. Jedan od prvih i najvažnijih koraka bio je tražiti Zahtjev za izuzeće od zabranjenih radnji sa strogo zaštićenim vrstama od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Time smo osvijestili učenike da se životinje ne smiju bespotrebno uznemiravati već da imaju pravo na miran život u svom staništu.

Aktivnost koje smo provodili su sljedeće:                                 

  • Suradnja s Društvom za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Hrvatske – Hyla
  • Odlasci na lokaciju potok Šokot i promatranje vodozemaca
  • Pisanje pjesmica o zaštiti vodozemaca i vode
  • Izrada i postavljanje tabli s pjesmicama na stabla kod potoka Šokot koje će upozoravati da se tu nalaze vodozemci i da moramo biti oprezniji jer su oni ugrožena vrsta životinja.
  • Videokonferencije s partnerskom školom iz Poljske na temu zaštita vodozemaca i njihovog staništa
  • Izrada panoa i postera o karakteristikama vodozemaca, njihovoj važosti u ekosustavu i uzrocima ugroženosti
  • Pisanje pjesme o zaštiti prirode i vodozemcima na engleskom i osmišljavanje plesne koreografije
  • Izrada kalendara sa sloganom o zaštiti vodozemaca
  • Edukacija učenika o važnosti očuvanja vodozemaca putem prezentacije

 

Pronašli smo i determinirali dvije vrste vodozemaca koji su karakteristični za naše područje – šumsku smeđu žabu (Rana dalmatina) i pjegavog daždevnjaka (Salamandra salamandra). Zaključili smo da su vodozemci u našem kraju ugrožena vrsta zbog stradavanja na cestama tijekom migracija, onečišćenja okoliša i nestajanja staništa.

 

Uspješnoj provedbi projekta uveliko su doprinijeli naša ravnateljica Rahela Blažević, školski majstor Stjepan Stolnik te knjižničarka Biljana Jurić te im ovim putem zahvaljujemo na pomoći.

 

Također, u sklopu provedbe našeg projekta izuzetno je važna i socijalna kampanja kojom želimo potaknuti svijest o važnosti zaštite vodozemaca i okoliša u kojem živimo. Prvi korak u tome je bila prezentacija aktivnosti rezultata projekta o vodozemcima načelniku naše općine Donja Voća, gospodinu Jurgecu, koji je podržao naš projekt te s velikim zanimanjem sudjelovao u prezentaciji naših učenika. Sve učenike koji sudjeluju u projektu nagradio je izletom u avanturistički park „Vulkanija“ u Sloveniji što nas je sve iznimno razveselilo. Stoga mu zahvaljujemo na ovom daru te na tome što je prepoznao važnost našeg projekta i podržao nas u svim budućim aktivnostima.

 

Sve naše edukativne materijale pripremljene u ovom projektu moći ćete uskoro proučiti u našoj rubrici „Sastanak s vodozemcima“ smještenoj na internetskoj stranici naše škole.

 

Donja Voća Team J

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 14. 2. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju