preskoči na sadržaj
Vijesti

„Mali čuvari tradicijske baštine“ našeg voćanskog kraja

Naša škola se, kao projektni partner  Centra tradicijske kulture Varaždin uz OŠ Svibovec te udrugu Svima iz Visa, uključila u projekt koji financira MZOŠ  RH  pod nazivom „ Mali čuvari tradicijske baštine“. Cilj projekta je povećati kompetencije učenika te promicati lokalnu kulturnu baštinu.

Prva radionica „ Tradicijska kultura i dječja prava“ održana je za 7.a i 8.b razredu u sklopu građanskog odgoja i sata razrednog odjela  26.siječnja.  Na njoj su učenici učili o svojim pravima, slušali autohtona glazbala, pa i zaplesali trokorak.

U sklopu radionica održanih 8.veljače i 6.ožujka pod nazivom „Djeca istraživači i čuvari tradicije „ zainteresirani su učenici naučili kako provesti istraživanje folklornih plesova i pjesama te ih na taj način sačuvati od zaborava i prenjeti drugima. Naši su čuvari tradicije voćanskog kraja nakon vlastitog etnografskog istraživanja izmjenili iskustva s vršnjacima iz OŠ Svibovec 7.ožujka prilikom posjete topličkom kraju. Drugi dio radionice „Sličnosti i razlike : Voća i Svibovec“ održan je 27.ožujka u našoj školi. Ovdje su svi već dobro znali igre „Crni vran“ i „Crna kraljica“ koje su jedni druge poučili. Plesala se polka, veselilo se i družilo. Spomenute radionice održao je gospodin Krešimir Plantak Večerin koji se pokazao kao odličan motivator, ne samo djeci, već i učiteljima kojima je 20.ožujka održao radionicu „Metodički pristupi u poučavanju tradicijskih plesova“ u CTK u Varaždinu. Razgovaralo se o metodama pri obradi folklornih sadržaja te nakraju i zaplesalo s kolegama iz OŠ Svibovec .

Radionice „Nakit nekad i danas“ održane su 13. i 16. ožujka u suradnji s našom učeničkom zadrugom „Hižica“. Predavačica gospođa Jasminka Vujasinović poučila je naše učenike kako izrađivati tradicijski nakit od tjestenine, te suvremeni nakit po uzoru na tradicijski od perlica.

U sklopu nastave hrvatskog jezika, za učenike sedmih razreda naše škole, održana je 22.ožujka „ Zagorkina književna radionica za male zagorce“ predavačice gospođe Juliette Janušić. Nakon zanimljivog predavanja o još zanimljivijoj književnici učenici su se natjecali u kvizu. Svojim se znanjem  istaknuo učenik 7.b razreda Dorian Švetak koji je za nagradu sudjelovao u stručnoj ekskurziji u Zagreb, 23.ožujka, tijekom koje su učenici posjetili bogatu zbirku Etnografskog muzeja te Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke. Uz edukativni program toga dana to je bila još jedna prilika da prodube novostečena prijateljstva s vršnjacima iz OŠ Svibovec.

Ekskurziju su svojim radom i zalaganjem u projektu zaslužili slijedeći učenici :

4.a   Valentina Patrčević, Gabrijela Lazar,  Matija Komes, Danijel Kukec

5.a   Karolina Kokot, Kolenko Lucija, Rebeca Zelić, Nina Stanko

7.a   Ivan Švetak

7.b   Lana Bolčević, Ivana Stolnik, Dorian Švetak

8.a   Ivana Kolačko, Laura Zelić

Projekt traje do kraja nastavne godine, a kako nam je bilo do sad možete se uvjeriti u foto-galeriji.

Koordinatorica projekta  Nevenka Matijačić
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 12. 4. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju