preskoči na sadržaj
Vijesti

Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

           Istraživanja su pokazala da čitateljske navike među školskom djecom u višim razredima pokazuju trend opadanja. Knjižničari žele učenicima približili ljepotu pisane riječi i poboljšati njihove čitalačke kompetencije i zbog toga provode razne projekte radi promocije i poticanja čitanja. Jedan od takvih međunarodnih projekata školskih knjižnica započeo je 2013. godine pod nazivom Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. Ideja o suradnji osnovnoškolskih knjižnica Republike Slovenije i Republike Hrvatske nastala je na državnom stručnom skupu za školske knjižničare – 25. Proljetnoj školi školskih knjižničara.

            Danas su u projektu 64 škole, a ciljevi su promicanje svih vrsta pismenosti, promicanje i poticanje čitanja naglas, promocija školske knjižnice, promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja, istraživačko učenje, kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije, unaprjeđivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta.  Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje.

           U taj vrijedan projekt OŠ Andrije Kačića Miošića  uključila se školske 2014./15. godine, a škola partner je OŠ Starše iz Slovenije. Ove 2016./2017. školske godine učenici  OŠ Andrije Kačića Miošića uz mentorstvo knjižničarke Biljane Jurić odlučili su čitati knjigu slovenskog  autora  Tone Seliškara – Družba Sinjeg galeba.  Učenici OŠ Starše s njihovom knjižničarkom Leonidom Babič čitali su knjigu hrvatskog književnika Alojza Majetića – Omiški gusari.

              Učenici OŠ Andrije Kačića Miošića sastajali su se u knjižnici, čitali ulomke iz knjige, raspravljali o likovima iz knjige i njihovim karakterima, pogledali film Družina Sinjega galeba, pripremali prezentaciju o geološkom i paleontropološkom lokalitetu svojega kraja „Špilji Vindiji“, pripremili prezentaciju o slovenskom autoru kojega su proučavali, sastavili program predstavljanja za završni susret u OŠ Starše, naučili odglumiti likove iz knjige i filma „Družina Sinjega galeba“, izradili svojim domaćinima  motivacijski plakat , straničnike  i makete brodića kako bi potakli i motivirali učenike OŠ Starše na čitanje djela Družina Sinjega galeba.   Obrada književnog djela slovenskog autora na takav način pobudila je u djeci zanimanje za nova samostalna istraživanja u okviru programa građanskog odgoja i obrazovanja te knjižnično-informacijskog programa.

              Završni susret organiziran je u knjižnici OŠ Starše .  Po dolasku sve prisutne pozdravio je i poželio gostima dobrodošlicu zamjenik ravnatelja škole nakon čega su se učenici upoznali i prisustvovali zajedničkom doručku te krenuli  svi zajedno put Maribora.  U Mariboru su posjetili gradski muzej , upoznali znamenitosti grada te saznali zanimljive činjenice o njegovoj povijesti. Nakon kratkog izleta uslijedio je ručak u OŠ Starše,  predstavljanje projekata u knjižnici te radionica straničnika koje su učenici darivali jedni drugima za dugo sjećanje na susret.

               Bio je to prekrasno proveden dan pun doživljaja, dogovoreni su već i novi susreti i naravno nastavak  suradnje na projektu Čitanje ne poznaje granice / Braje ne pozna meja.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 25. 4. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju