preskoči na sadržaj
Vijesti

Mali čuvari tradicijske baštine“ voćanskog kraja ( II.dio )

Projekt „Mali čuvari tradicijske baštine“, u koji smo se pridružili kao partneri Centra tradicijske kulture Varaždin uz OŠ Svibovec i udrugu Svima iz Visa,  bliži se kraju. Kroz projekt financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske sudjelovali smo u općem podizanju svijesti o važnosti svega što nazivamo kulturnom  baštinom jer je 2018. godina proglašena, od strane Europske komisije, Godinom europske kulturne baštine.

Radionica „Plesovi, pjesme i igre Hrvatskog zagorja“ održana pod vodstvom predavača Krešimira Plantaka Večerina 17. travnja objedinila je sve plesne korake te su na njoj učenici uvježbavali koreografiju koju će prezentirati na priredbi povodom Dana škole.

Radionica „Tradicijska glazbala - od jednostavnih do gajdi“ održana je 24. travnja u Gornjoj Voći, a 3. svibnja u Donjoj Voći. Zbog velikog interesa učenika, predavač, poznati glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, prvo je uz priču o starim običajima prezentirao tradicijska glazbala Hrvatske. Zvukovi sluškinje, diplice, gajde, dude, dangubice, samice, lijerice i drugih tradicijskih glazbala oduševili su prisutne pa su prezentacije prekidali pljeskom. Učenici, koji su sudjelovali na radionici svirajući idiofone kao što su potkova i vilica, ćup i svinjski mjehuri te klepka, zaključili su da sve može biti glazbalo.

Radionica „Pripovijedanje i tradicijska kultura: bajkopričaonica„ vanjske suradnice u projektu Juliette Janušić održana je 4.svibnja za učenike trećih i četvrtih razreda u sklopu nastave hrvatskog jezika.  Predavačica je djeci čitala iz knjige autora Zdenka Bašića „Sjeverozapadni vjetar: o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog gorja“ (2011., Planetopija), te „ Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog gorja“ (2013., Planetopija ). Autor je djela prepuna priča iz vlastita djetinjstva naglasio te dočarao maštovitim ilustracijama. Kroz usmena pripovijedanja učenici su zavirili u svijet vila, vještica, baukača, coprnica i vragova te poganskih običaja i vjerovanja.

Učenici 7. i 8. razreda Gornje Voće u sklopu sata razrednog odjela aktivno su sudjelovali 11.svibnja na radionici predavačice Jelene Keretić pod nazivom  „Suvremeni ples i pokret“. Tradicijski elementi protkani u suvremeni ples, te završna koreografija koju su učenici izvrsno otplesali dodajući vlastiti izričaj, ostat će im zasigurno dugo u sjećanju.

Stručna ekskurzija u Ogulin za najmarljivije čuvare tradicijske baštine provedena je 24.svibnja u pratnji učiteljica Zdenke Godinić, Dubravke Tuđan i Nevenke Matijačić. U ovom poznatom zavičaju bajki učenici su posjetili Ivaninu kuću bajke. Sabina Sabljak, pripovjedačica - turistički vodič, vodila je učenike gradom Ogulinom i od nje su učenici saznali o nastanku grada Ogulina, kako je Đulin ponor dobio ime, legendu o vješticama Kleka te legendu o vodi.  U poznavanju bajki Ivane Brlić-Mažuranić istaknuo se naš učenik 4.a razreda Danijel Kukec.

U ekskurziji su sudjelovali :

4.a - Matija Komes,  Danijel Kukec, Gabrijela Lazar, Valentina Patrčević

5.a -  Karolina Kokot,  Nina Stanko,  Rebeca Zelić

7.a - Benjamin Fotez,  Ivan Švetak

7.b - Lana Bolčević,  Mihael Jakopanec,  Ivana Stolnik

8.a - Ivana Kolačko,  Jan Šincek,  Laura Zelić .

Posljednja radionica pod nazivom „Trafoto“ predavača Ivana Čondora održana je 29. svibnja u Donjoj Voći, a 6. lipnja u Gornjoj Voći. Voditelj radionice demonstrirao je mogućnosti poluprofesionalnih i profesionalnih dslr fotoaparata uz napredne tehnike snimanja. Kroz terenski rad učenici su snimali nošnje voćanskog kraja, stare upotrebne predmete iz kućanstva, tradicijska glazbala koja je školi poklonio CTK Varaždin a izradio ih je  gospodin Vjekoslav Martinić, te nakit koji su učenici kroz nedavnu radionicu sami izradili. Nastale fotografije biti će, uz spomenuti tradicijski nakit i glazbala, te istaknute riječi iz Dječjeg glosara lokalne tradicije izložene na Dan škole 8.lipnja.  Ostaje samo da Vas pozovemo da nas dođete pogledati.

 

 Koordinatorica projekta Nevenka Matijačić

   Više fotografija možete pogledati u Foto-galeriji naše web stranice!

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 6. 6. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju