preskoči na sadržaj
Vijesti

Špilja Vindija - terenska nastava

Učenici petih, sedmih i osmih razreda, matične i područne škole, sudjelovali su u terenskoj nastavi koja se odvijala 22. i 24. svibnja te 04. lipnja u špilji Vindiji. Terenska nastava je obuhvaćala nastavne sadržaje iz Geografije i Biologije. Učenici su učili o povijesti špilje Vindije, njezinom nastanku i važnosti. Naime, špilja Vindija spada u najznačajnija arheološka i paleontološka nalazišta Hrvatske. Čini je jedna velika ovalna prostorija polukružna stropa, dužine 50 m, širine 28 m i visine oko 20 m. Formirana je različitim geološkim procesima prije oko 15 milijuna godina. Zaštićena je kao paleontološki spomenik prirode od 1964. godine. Na njezinom području pronađeni su fosilni ostaci ljudi i brojnih životinja, zajedno s više tisuća kamenih i koštanih rukotvorina.

Učenici sedmih i osmih razreda upoznali su se s evolucijskim razvojem čovjeka te su detaljnije učili o neandertalcima, izumrloj vrsti koja je obitavala u špilji Vindiji. Tako smo učili o njihovom načinu života, anatomiji, ponašanju, prehrani i načinima izrade oruđa. Promatrajući prirodu oko potoka Šokot, učenici petih razreda su u izvornoj stvarnosti ponovili građu biljaka, naučili karakteristične vrste biljaka i njihovu važnost za čovjeka.

Lijepo vrijeme iskoristili smo i kako bi uvježbali orijentaciju u prostoru uz pomoć Sunca, kompasa i topografske karte. Promatrali smo objekte u prostoru i ucrtavali ih na skicu koju smo izradili. U izvornoj stvarnosti učili smo o reljefu i vodama našeg zavičaja. U prostoru smo uočili tipičnu riječnu dolinu i njezine dijelove, sutjesku koju je stvorio potok, izvore potoka Šokot, ušće Šokota u Reku, lijevu i desnu obalu potoka, gornji, srednji i donji tok i korito. Uočili smo različite tipove reljefa u okolnom prostoru špilje odnosno oblikovanje reljefa djelovanjem vode, padinskih procesa i čovjeka. Najzanimljiviji nam je bio primjer krškog tipa reljefa, špilja Vindija. Učenici su se upoznali s geološkom građom prostora u kojem smo boravili, glavnim pretpostavkama nastanka špilje, promjenama izgleda špilje kroz geološku prošlost i današnjim obilježjima špilje.

Također, učenici su ponovili koji sve čimbenici utječu na onečišćenje prirode te su učiteljice iz Engleskog i Njemačkog jezika pripremile radne listiće gdje su se upoznali s uzrocima onečišćenja i načinima zaštite prirode na engleskom i njemačkom jeziku. 

Fotografije možete pogledati u Foto-galeriji.

                                                                         Učiteljice Dalia i Mateja
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mateja Smiljanec   datum: 17. 6. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju