preskoči na sadržaj
Vijesti

„MALA ŠKOLA“ U „VELIKOJ ŠKOLI“

Zasigurno zainteresirani čitatelj neće odmah prepoznati po naslovu o čemu će govoriti ovaj tekst ali vrtićke tete i školske učiteljice znaju da riječ o programu koji se tradicionalno naziva „MALA ŠKOLA“ a obuhvaća djecu u posljednjoj godini prije polaska u školu. U razvijenijim sredinama djeca predškolske dobi imaju privilegij pohađati vrtiće od najranije dobi, družiti se i stjecati socijalizacijske i druge vještine te tako doći odgojno, emocionalno a i intelektualno pripremljena u redovnu školu. Općine i gradovi sufinanciraju boravak djece u vrtićima sukladno donesenim kriterijima ali i vlastitim proračunskim mogućnostima, grade vrtiće povlačenjem sredstava iz Europske unije ili pak u postojećim prostorima koje lokalna sredina ima na raspolaganju, organiziraju rad i brigu o najmlađima. U nekim sredinama uključuju se i vjerske zajednice otvarajući vrtiće pa čak i osnovne kao i srednje škole. Također i pojedinci otvaraju privatne vrtiće. Općina Donja Voća postoji tek 25 godina i u tom vremenu pokušavalo se u više navrata osmisliti i brigu za djecu kroz projektne planove za izgradnju vrtića. No, stavljanjem svih razloga na stol uočilo bi se da je demografska slika naselja takva da postoje upitna održivost takvog projekta te se ni općina, a ni nitko od privatnih osoba nije odlučilo na takav korak. No , vremena i okolnosti se mijenjaju te i Europska unija ima pripremljena sredstva za takve želje te je samo pitanje trenutka kad će se one početi ostvarivati u sredinama poput naše koje godinama čekaju priliku.

Boravak u vrtiću od najranije dobi izvrsna je prilika za zaposlene roditelje koji nemaju „Baka servis“ da njihovo dijete bude zbrinuto u sigurnom, toplom i poticajnom okruženju u kojem će optimalno razvijati sve svoje potencijale pa, sukladno tome, doći i u redovan sustav školovanja daleko spremniji i pripremljenijim za sve one male i velike obveze koje ih tamo čekaju.

Već dugi niz godina OŠ Andrije Kačića Miošića zajedno je s PŠ Antuna Gustava Matoša Gornja Voća ustupala Općini Donja Voća školske prostore kako bi se mogli sklopiti ugovori s vrtićima koji su u školi obavljali pripremu šestogodišnjaka za ulazak u redovan sustav školovanja. Posljednjih godina broj djece se značajno smanjio te se program odvija u samo jednoj školi jer je skupo i neisplativo isti organizirati na dva mjesta. Dobra suradnja uspostavljena je s vrtićem  „Maja Pčelica“ iz Maruševca dok su prijašnjih godina program izvodili i vrtići iz Ivanca i Klenovnika.

Istovremeno, velika je prednost što su budući učenici bili u školskim prostorima jer je na taj način prijelaz djeteta iz predškolskog u školski odgojno-obrazovni sustav osiguran kao značajno bezbolniji. Djeci je omogućena interakcija iskustva i međusobne podrške s rođacima i braćom koja su već u sustavu te je proces prilagodbe na novu sredinu i okolnosti daleko blaži nego kod prijelaza iz nekog drugog vrtićkog prostora u školski.

Stoga nam je drago što je naša „MALA ŠKOLA“ u „VELIKOJ ŠKOLI“; vesele nas susreti s našim budućim učenicima ali jednako tako bismo se radovali i nekom budućem vrtiću u kojem bi bilo mjesta za sve mališane od 1.-6. godine života.

Šteta što i roditelji nemaju mogućnost jačanja svojih roditeljskih kompetencija i  razumijevanja djetetova ponašanja, važnosti aktivnog slušanja i sudjelovanja u životu djeteta, učenja kako pomagati svojem djetetu u učenju, kako izrađivati mentalne mape i slično.

Jer tete u vrtiću, kao i učiteljice, mogu roditelje mnogočemu poučiti.

No, život ili rad  u maloj sredini izabrali smo sami, svjesni ograničenja ali i prednosti koje nam uz to dolaze.

 

                                             Ravnateljica OŠ Andrije Kačića Miošića, Donja Voća

                                             Rahela Blažević, prof.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 25. 10. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju