preskoči na sadržaj
Vijesti

Mjesec hrvatske knjige

 Čitanje spada u najsloženije procese učenja, a isto tako predstavlja temelj za  bolje učenje i razumijevanje većine školskih predmeta. Djeca čitanjem bogate rječnik, razvijaju maštu i kreativnost, stječu nova znanja i iskustva te zanimljivo i korisno provode slobodno vrijeme. U najranijoj životnoj dobi uče prihvaćati, dijeliti, pomagati i uvažavati te na taj način bogate svoj emocionalni svijet, usvajaju etičke vrijednosti te razvijaju sposobnost vlastitog mišljenja i logičkog zaključivanja. Kroz različite teme formiraju svoju osobnost, razvijaju karakter te otvaraju mnoge mogućnosti za daljnji razvoj i napredak.

Svjesni  važnosti čitanja te nedostatka poticaja čitanja već od najranije dobi učenici i knjižničarka su tijekom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige odradili niz aktivnosti vezanih uz poticanje čitanja u djece predškolske dobi.

Većina tih aktivnosti odnosila se na projekt „Čitaj mi priču!“ koji je osmišljen u suradnji s  Dječjim vrtićem „Maja Pčelica“ iz Donjeg Ladanja u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!". Dječji vrtić "Maja Pčelica"  neki od učenika su  i pohađali, a neki od njih imaju prijatelje, braću , sestre koji ga trenutno pohađaju. U sklopu projekta organizirana je akcija darivanja slikovnica u kojoj su učenici i njihovi roditelji darovali knjižnici ukupno 48 slikovnica. Odrađen je niz kreativnih radionica na kojima je uz pomoć zajedničkog entuzijazma i nesebičnog odvajanja slobodnog vremena naših učenika nastala velika slikovnica „Miš u knjižnici“ koja je nosila prilagođenu istoimenu priču Sunčane Škrinjarić. Slikovnica je služila kao oruđe u radionici vođenog čitanja za djecu predškolske dobi . Na ostalim radionicama osmišljene su kreativne radionice i kratka priredba koja je bila priređena za svu djecu u vrtiću „Maja Pčelica“. U ostvarenju projekta sudjelovale su  i učiteljica Maja Vočanec koja je pripremala Mali zbor, te učiteljica Ankica Belcar koja je pripremala učenike 3.a razreda za scensku igru i recitaciju. Na „slatkoj „radionici nastali su čokoladni mišići koje su učenici  ponijeli kako bi zasladili  susret koji se održao 15. studenoga 2018. godine.

U Mjesecu hrvatske knjige jedan tjedan posvećen je i baštini budući da je to bila i ovogodišnja tema,  (moto "(U)čitaj nasljeđe!" ) pri čemu je osnovni motiv bila glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Knjižničarka , učiteljica Povijesti  i učiteljica Hrvatskoga jezika, pripremile su za učenike niz aktivnosti (usvajanje pojma baština, zaštićena baština, Bednjanski govor, izrada panoa u hodniku škole, upoznavanje učenika s lokalnim autorima, radionice na kojima su nastala 3D glagoljična slova) objedinjenih pod nazivom Tjedan kulturne baštine.

                                                            Biljana Jurić
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 19. 11. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju