2013-10-14 09:50:15

Dani zahvalnosti za plodove zemlje u PŠ A. G. Matoša, Gornja Voća

Povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje učenici 7.b razreda PŠ A. G. Matoša Gornja Voća i njihova razrednica Dubravka Tuđan okušali su se u spravljanju zagorskih štrukli (štruklji).

Štrukli su neosporni prvak zagorske kuhinje. Poslužuju se u najfinijim restoranima diljem Hrvatske, ali i kod kuće kao svakodnevni obrok, a svoje mjesto imaju i u svim kuharicama i prikazima tradicionalne hrvatske kuhinje. Zbog toga ne čudi odluka Ministarstva kulture Republike Hrvatske koja ih je proglasila zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Štrukli se izrađuju od vučenog tijesta punjenog smjesom od sira, vrhnja i jaja, a mogu im se dodavati i tikvice, mak ili repa.

Učenici su izradili štrukle od sira i jabuke pod budnim okom Ankice Markač – glavne kuharice naše radionice. Mijesili su tijesto, pripremali nadjev od sira i od jabuka, razvlačili i rezali tijesto te mazali limove domaćom masti. Uvjerili su se da kuhanje može biti zanimljivo i zabavno, te da nema više podijele na muške i ženske poslove jer su se u spretnoj izradi i razvlačenju tijesta posebno istaknuli neki dječaci i time otkrili svoj novi  talent za koje nisu ni znali da postoji.   

                                                                                                 Dubravka Tuđan

 


Osnovna škola Andrije Kačića Miošića Donja Voća