preskoči na sadržaj
Kako do nas?

 

Osnovna škola Andrije Kačića Miošića nalazi se u centru Donje Voće, gdje su smještene i općina, ambulanta opće medicine, trgovine i poštanski ured, a u blizini je i župni ured i crkva.
 
Općina Donja Voća smještena je u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije. Na površini od 35,3 km² živi oko 2800 stanovnika u dvije katastarske općine – Donjoj i Gornjoj Voći. Općina obuhvaća naselja Budinšćak, Donja Voća, Gornja Voća, Jelovec Voćanski, Plitvica Voćanska, Rijeka Voćanska, Slivarsko i Fotez Breg. U sadašnjem teritorijalnom ustroju Općina djeluje od 1993. godine.
Stanovništvo je uglavnom orijentirano na poljoprivrednu proizvodnju. Djeluje nekoliko poznatih vinogradarskih obiteljskih gospodarstava, a u novije vrijeme razvija se seoski i lovni turizam te obrt (grnčarstvo, obrada drveta itd.). Dio stanovnika još uvijek radi u inozemstvu (Slovenija, Austrija).
Općina je svjetski poznato nalazište skeletnih ostataka pračovjeka neandertalske podvrste (Špilja Vindija). U špilji su pronađeni skeletni ostaci velikih kopnenih sisavaca i nekih ptica, a najbrojniji su ostaci medvjeda.
Od poznatijih objekata vrijedno je spomenuti župnu crkvu svetog Martina oslikanu freskama Rangerove škole te kapelu svetog Tome.
Svjetsku slavu općine pronio je pokojni slikar Slavko Stolnik te živući slikari naive – Stjepan Stolnik, Radovan Švetak i Slava Jambrešić. Ovdje živi i djeluje pisac Vlatko Komes koji je do sada objavio 6 romana o životu seoskog čovjeka.
U općini djeluju i udruge DVD- Donja Voća, Nogometni klub «Vindija» Donja Voća te Lovačko društvo «Trčka» Voća.
Općina Donja Voća oaza je čiste, nedirnute prirode i gotovo idiličnog načina života za kojim teži moderan, prezaposlen čovjek.

 

Karta Donja Voća

 
 

Duljina državne granice s Republikom Slovenijom iznosi 4,88 km. Voća se sastoji od osam naselja: mjesta Donja Voća i Gornja Voća, te zaseoka Budinščak, Fotez Breg, Jelovec Voćanski, Plitvica Voćanska, Rijeka Voćanska i Slivarsko, a zajedno čine Jedinicu lokalne samouprave - Općinu Donja Voća.

Karta Županije varaždinske

 

Linkovi za dodatne informacije:
 

DVD Donja Voća

Službene stranice općine Donja Voća:

http://voca.hr/news/index.php

Službene stranice župe Donja Voća:

http://zupa.voca.hr/web/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=3


NK Vindija


Udruga Zraka sunca - Voća


www.voca-online.hr

 
COVID-19

NASTAVNI SADRŽAJI

https://sptv.hr - SPORTSKA TELEVIZIJA

https://lektire.skole.hr/ - e Lektira


TražilicaKalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 2. 2021.

Ukupno: 26475
preskoči na navigaciju