preskoči na sadržaj
PROJEKT

 

 

 

OŠ ANDRIJE KAČIĆA MIOŠIĆA

DONJA VOĆA

 

 

PROJEKT „ RECIKLIRAMO – POMAŽEMO“

        

         1. faza projekta

 

Na prijedlog ravnateljice s prve sjednice Učiteljskog vijeća u  školskoj godini 2010. / 2011., pokreće se inicijativa za  prikupljanjem papira, plastičnih boca i baterija na dva reciklažna dvorišta u centralnoj i područnoj školi ( prizemlje i kat).

 

         2. faza projekta

 

U dogovoru s dobročiniteljima ( tvrtka „ Kartonaža“ ) ravnateljica će pripremiti potrebne kutije za prikupljanje papirne ambalaže za svaki razredni odjel u školi, tajništvo, zbornice i kancelarijske prostore.

 

         3. faza projekta

 

Za učenike nižih razreda pribavit će se koš s plastičnom vrećom, postaviti u svaki razredni odjel te će se u njega prikupljati plastična ambalaža.

Za učenike viših razreda pribavit će se držač za vreće s plastičnim bocama koji će biti postavljen na katu svake školske zgrade.

Učenici viših razreda odlagat će boce samo na tom mjestu.

 

         4. faza projekta

 

Razrednici će poticati učenike i njihove roditelje da papir, baterije i plastične boce donose u školu. Škola će, nakon što se sve kutije napune papirom, pozvati tvrtku „ Kartonaža“ Ivanec koja će vagati i otkupljivati papir za recikliranje.

Prikupljena sredstva uplaćivat će se na žiro – račun škole te koristiti kao pomoć za sufinanciranje maturalnog putovanja, škole u prirodi i škole plivanja za socijalno ugrožene učenike.

Razrednici će preuzeti brigu o plastičnim bocama na način da će učenici voditi evidenciju o broju prikupljenih boca na zasebnom obrascu po mjesecima u kojima su ih prikupili kao i o sredstvima koja su za njih dobili.

Prikupljena sredstva koristit će razredni odjel za sufinanciranje vlastitih troškova na izletu ( zajedničko piće, sladoled i sl.) ili za pomoć socijalno ugroženim učenicima pri sufinanciranju izleta, maturalnog putovanja, škole plivanja, škole u prirodi i slično.

Plastične boce učenika nižih razreda odvozit će razrednici vodeći računa da se vreće isprazne kad se prikupi određen broj boca te da vrate staru vreću za ponovno prikupljanje.

Plastične boce učenika viših razreda te baterije zbrinjavat će škola ( u Gornjoj Voći voditeljica  PŠ, u Donjoj Voći školski majstor) te sredstva uplaćivati na žiro- račun škole.

O prikupljenim bocama vodit će se posebna evidencija na zasebnom obrascu koji mora biti dostupan svim zainteresiranim učenicima.

Jednom u polugodištu, o projektu će se podnijeti izvješće Učiteljskom vijeću, Vijeću roditelja te Vijeću učenika.

 

 

         Ciljevi projekta:

 

U duhu novog strateškog dokumenta hrvatskog školstva „ Nacionalnog okvirnog kurikuluma „ kod učenika želimo poticati:

  1. ekološku svijest i odgovornost prema okolišu
  2. solidarnost i socijalnu osjetljivost
  3. poduzetnički duh

 

Projekt će se u školi provoditi probno u ovoj školskoj godini, a daljnja nam je namjera pretvoriti ga u trajni projekt.

 

 

                                                                               

                                                                                Projekt osmislila ravnateljica,

                                                                                Rahela Blažević, prof.

 

Privitak: Obrazac evidencije

 

 

DONJA VOĆA

 

U Donjoj Voći, 1.09. 2010.

 

 

Projekt „ Škole za Afriku“ – Kako to rade u školi A. K. Miošića – Donja Voća

 

 

 

 

            Tijekom protekle školske godine u hrvatskim školama započeo se provoditi humanitarni projekt „Škole za Afriku“. Projekt je pokrenuo UNICEF-Hrvatska ponukan tragičnim podatkom  od 45 milijuna djece u Africi koja nemaju mogućnost pohađanja škole.

            Prošle godine uključila se 51 škola , a ove godine u projektu sudjeluje191 škola koja prikuplja sredstva za pomoć djeci u Ruandi.

            Na inicijativu naše ravnateljice prof. Rahele Blažević koja je i sama dugogodišnji humanitarni djelatnik (volonter), uključila se cjelokupna škola kako bismo i mi doprinijeli izgradnji i obnovi škola i sanitarnih prostora pitke vode i nabavi pribora i knjiga za djecu Ruande.

            Ravnateljica i pedagoginja Nikolina Županić na prvom su općem roditeljskom sastanku predstavile projekt, najprije roditeljima koji su mu dali potpunu potporu, a zatim i razrednicima te svim učenicima. Pedagoginja je imenovana koordinatoricom projekta. Nakon što smo podrobno proučili predviđene aktivnost, ravnateljica je predložila aktivnost koju nije imala nijedna druga škola u protekloj godini.

            Naime obrazložila je prijedlog činjenicom da se i sama naša škola nalazi na području od posebne državne skrbi, da Općina Donja Voća ima taj status temeljem kriterija ekonomske nerazvijenosti te da i kod nas ima obitelji kojima je potrebna pomoć te stoga ne možemo inzistirati na prikupljanju sredstava od učeničkog džeparca. Njena ideja bila je da najprije prikupimo sredstva kroz tkz. „školski sajam“ na način da učenici donesu od kuće svoje igračke i druge potrepštine koje još imaju uporabnu vrijednost te ih po simboličnoj cijeni od 5,00 – 15,00Kn prodaju na razrednom sajmu, a onda i na međuškolskom sajmu s područnom školom iz Gornje Voće.

            Iza toga slijedio bi sajam iza nedjeljnih misa kod crkve i mjesnih trgovina.

            Ideja se pokazala izvrsnom te je na taj način prikupljeno oko 3000, 00Kn.

            Učenička zadruga priključila se izradbom i prodajnom izložbom prigodnih proizvoda uz Dan Općine i Župe Donja Voća te prikupila još dodatnih 1000, 00Kn.

            Osim toga,učenici su u razredne kasice ubacivali od svojeg viška tako da očekujemo da ćemo se do kraja akcije približiti svoti od 5 000, 00 Kn.

            Roditelji naših učenika izdvojili su, na zamolbu ravnateljice  koju je mjesni župnik vlč. Drvoderić pročitao u crkvi, i dio svojih predmeta ( nakit, marame, ukrasi, šalice, torbice i sl.) te su predmete otkupljivali i mještani doprinoseći tako ovom projektu.

            Učenici su u svoje slobodno vrijeme rado sudjelovali na sajmu, s puno ljubavi i suosjećanja odazvali su se ovom humanitarnom projektu kao i mnogim humanitarnim projektima u prethodnim godinama. Ravnateljica je na prvom općem roditeljskom sastanku pohvalila suosjećajnost naših učenika i zahvalila roditeljima koji kroz kućni odgoj doprinose razvijanju pozitivnih ljudskih vrijednosti kod svoje djece. Naglasila je da su se naši učenici iskazali i u brizi za bližnje prikupljajući jaja uz blagdan Uskrsa za Caritasove javne kuhinje, novčana sredstva za Crveni križ u akciji „Solidarnost na djelu“, a prikupljala se pomoć i za jednu socijalno ugroženu obitelj iz našeg kraja te i za druge obitelji.naši učenici rado sudjeluju u otkupu UNICEF-čestitaka te u Caritasovim akcijama uz Božić.

            Općenit je zaključak da djeca koja i sama manje imaju, rado odvajaju za one koji imaju još manje od njih.

            Učenici su izrazito ponosni što sudjeluju u humanitarnim projektima.

            A kako i ne bi bili kad već niz godina njihova ravnateljica uz svaki Blagdan sv. Nikole, traži dobročinitelje kako bi sve učenike škole razveselila blagdanskim poklonom u kojem često, uz slatkiše i igračke, bude garderobe i cipela te drugih lijepih predmeta.

            Primajući od drugih, škola je tako kod svojih učenika razvila osjećaj solidarnosti i potrebe da se „dobro dobrim vrati“.

            I u budućnosti ćemo se rado  uključivati u takve projekte  kako bismo doprinijeli razvijanju socijalne osjetljivosti već od osnovnoškolskih dana.

 

 

 

 

   PROJEKT POMAGANJE OSOBAMA U POTREBI

 

Projekt će provoditi svi razredi u školi, a za cilj ima senzibilizirati učenike za potrebe siromašnih, bolesnih i napuštenih ljudi. Ciljeve namjeravamo provesti aktivnim uključivanjem učenika u pomaganje osobama iz svoje okoline. Nositelji ovog projekta su vjeroučiteljice Petra Hojski i Jelena Grabant, te razrednici. Projekt će se realizirati sakupljanjem novca i ostalih potrepština (odjeća, igračke, obuća...) u vrijeme došašća i korizme, a tijekom godine prema potrebi.

 

 

PROJEKT MATEMATIKA U POLJOPRIVREDI

 

 

Projekt za ciljeve ima: istražiti koliko se pravilno hranimo, povezati prirodan uzgoj hrane sa zdravom prehranom, primijeniti stečeno znanje iz matematike u poljoprivredi. Projekt će provoditi viši razredi, učiteljica matematike, gđa. Amila Kačarević, mještani Donje Voće. Učenici će od svojih mještana i ukućana prikupljati i obrađivati podatke o poljoprivredi i prehrani, statistički obraditi podatke i predložiti mogućnost poboljšanja. Provedba je tijekom  školske godine. 

 

 

 

PROJEKT RJEČNIK ZAVIČAJNOG GOVORA

Sakupljati riječi zavičajnog govora i raspisivati ih abecednim redom, sakupljati narodne priče koje su zapisane voćanskim govorom. Projekt će provoditi učiteljica razredne nastave, gđa. Irena Šipek, učiteljica hrvatskoga jezika, gđa. Marijana Švetak, učenici, roditelji, stariji mještani Radionice i sva prikupljanja i obrada podataka ovijati će se tijekom 2010./2011. i 2011./2012 školske godine. 

 

 

 

e Twinning projekt – Christmas Card Exchange 2014

 

Već treću godinu naša škola sudjeluje u projektu razmjene božićnih čestitki. Ove godine to su učenici 4.a, 3. i 4. b i 6. b razreda. Učenici sami izrađuju božićne čestitke koje šalju školama diljem Europe: Englesku, Italiju, Španjolsku, Rumunjsku, Grčku, Poljsku, Francusku… Isto tako učenici škola partnera šalju čestitke našim učenicima. Na taj način šire svoju svijest o kulturi drugih zemalja, proučavaju način života naroda u Europi te osvještavaju vlastiti identitet kao stanovnici jedne od država Europske Unije.Čestitke zemalja partnera će biti izložene u hodniku škola Donje i Gornje Voće.

 

 

Volonterska inicijativa:  Moja klupica, moja izvorska vodica

Problem:                                                                                                        

Selo Donja Voća je na području od posebne državne  skrbi. Prometna povezanost je slaba, nezaposlenost je visoka te se sve manje mladih obitelji odlučuje ostati u svom rodnom kraju. Priroda je u tamo  prekrasna, kako u okolici, tako i u samom mjestu. Treba ju, naime, kultivirati da bi odgovarala potrebama ljudi, a ipak zadržala svoju čar.

Uz samu cestu postoje izvori koji su  potpuno zapušteni i tako zarasli u travu da su potpuno neupotrebljivi. Prilikom jednog izleta učenika i učitelja zastali smo tamo i zaključili da bi bilo lijepo da možemo negdje sjesti i odmoriti se. Budući da se nalazi uz cestu, to bi mnogima bila prilika za predah, kako mještanima, tako i putnicima koji tamo prolaze.

Kao škola s učenicima često provodimo razne akcije van škole, npr. čišćenje centra naselja, branje šipka, posjet starijim stanovnicima naselja i slično. Naši učenici se uvijek rado uključuju takve akcije.

Financijski plan:

Uređenje izvora i okoliša:

-          Zemljani radovi (priprema tla, izgradnja kamenjara i zidića) – 1500 kn

-          Cvijeće i zemlja – 1000 kn

-          Drveni ukrasni stalak za penjačice i drveno postolje – 500 kn

-          2 betonske klupe i stol – 4000 kn

-          Drvena natpisna ploča – 1000 kn

-          Betoniranje, koševi za smeće,  administrativni troškovi, propaganda, nepredviđeni troškovi – 2000 kn

UKUPNO: 10000 kn

 

 

 

 

Ciljevi:

Budući da kod učenika potičemo volonterski rad primarni cilj je osvijestiti vlastitu pripadnost zajednici te činjenicu da ako zajedno ulažemo svoju ljubav i znanje kako bismo nesebično djelovali kao ljudi svojim primjerom možemo stvoriti bolji i ljepši svijet. Iako je to ruralno područje gdje se djeca još uvijek igraju na svježem zraku, ipak postoji sve veći broj njih koji se zatvaraju u kuće i komuniciraju preko društvenih mreža. Djeci je potrebno dati priliku da se upoznaju van škole, a u ovakvoj će volonterskoj akciji dobiti i priliku da svojim rukama naprave nešto za zajednicu u kojoj žive.

 

Budućnost:

Sve akcije koje provodimo s učenicima su kontinuirane, tako da bismo zajedno održavali ljepotu izvora. Roditelji se također rado uključuju u školske akcije, uvijek rado pomažu svojim znanjem I entuzijazmom.

Uređenje izvora moglo bi potaknuti i druge akcije. Tamo bi se za lijepog vremena mogle održavati razne radionice. Budući da je priroda prekrasna bilo bi lijepo urediti biciklističku stazu kroz to područje. Jednog dana bi se tamo mogla izgraditi i mala suvenirnica. Naime, na području Donje i Gornje Voće postoje ljudi koji se bave kreativnim radom, umjetnici te ljudi koji bi mogli plasirati svoje domaće proizvode na takav način.

 

 

 

Započeo s provedbom projekt besplatne prehrane u školama Varaždinske županije

 

Projektom  „Unaprjeđenje kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji u školama Varaždinske županije“, koji je ostvaren u suradnji Varaždinske županije i Društva Crvenog križa Varaždinske županije, osigurati će se besplatan obrok učenicima iz socijalno ugroženih obitelji u 28 osnovnih škola s područja Županije. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 600.000 kuna, a u pripremi projekta sudjelovala je i Agencija za razvoj Varaždinske županije.

Svrha ovog projekta je djeci iz socijalno ugroženih obitelji osigurati redovitu i kvalitetnu prehranu tijekom boravka u školi, a s ciljem unapređenja kvalitete života te smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Potpuno besplatni obrok  osiguran je za 560 učenika iz Varaždinske županije. Za većinu djece osigurano je 100% iznosa za financiranje prijavljenog projekta, za manji dio osigurano je  50%, dok će preostalih 50% biti sufinancirano od strane Grada/Općine u kojoj se pojedina škola nalazi.

Projektne aktivnosti koje će se realizirati kroz školsku godinu 2015./2016., od 7. rujna 2015. do 10. lipnja 2016. godine, su kreiranje baze korisnika školske prehrane iz socijalno ugroženih obitelji, ažuriranje broja učenika, odnosno baze učenika/korisnika školske prehrane na mjesečnoj bazi, raspodjela sredstava za školsku prehranu učenika u socijalnoj potrebi prema osnovnim školama te informiranje javnosti o potrebama djece iz socijalno ugroženih obitelji i važnosti jednakog pristupa školskoj prehrani za sve učenike.

Shodno tome, u Županijskoj palači Varaždinske županije, 10. rujna 2015. godine, održan je i sastanak voditelja projekta - Društva Crveni križ Varaždinske županije na čelu s ravnateljicom Nadom Liber s partnerima u projektu, odnosno ravnateljima svih 28 škola uključenih u projekt s ciljem upoznavanja s projektnim aktivnostima i obavezama u projektu.

 

IME PROJEKTA: Voćanski ljekoviti kutak

Sažetak projekta:

CILJEVI:

očuvanje lokalnih vrsta ljekovitog bilja

uređenje školskog vrta

edukacija učenika, djelatnika škole i lokalnog stanovništva o ljekovitim svojstvima biljaka koje nastanjuju lokalna staništa

primjena ljekovitog bilja i školskog vrta u nastavi biologije, izvannastavnim aktivnostima i u radu učeničke zadruge „Hižica“

razvijanje pozitivnog odnosa prema prirodi i zaštiti biljaka

AKTIVNOSTI:

Ožujak 2016. Uvodna radionica i predavanje za učenike i djelatnike škole kako bi se upoznali s vrstama i svojstvima ljekovitog bilja koje nastanjuje njihovo lokalno područje. Anketiranje starijih članova zajednice o načinima upotrebe ljekovitog bilja nekad i danas. Analiza rezultata anketa.

Travanj 2016. Priprema školskog vrta za sadnju ljekovitog bilja – pripremiti zemlju i gredice. Odlazak na prirodna staništa ljekovitog bilja, determinirati pojedine vrste ljekovitog bilja.

Svibanj 2016. Nabava autohtonog sjemena pojedinih vrsta ljekovitog bilja (kamilica, jaglac) te ga posijati u lončanice i kasnije u školski vrt ovisno o vremenskim uvjetima. Odlazak na prirodna staništa ljekovitog bilja te iskopati korijene biljaka i posaditi ih u školskom vrtu (kim, neven, stolisnik, vodopija, čičak, rosopas žuti, trputac, menta, majčina dušica...). Uređenje školskog vrta te briga o posađenim biljkama.

Lipanj 2016. Finalno estetsko uređenje vrta, briga o posađenim biljkama. Prezentacija projekta ostalim učenicima i djelatnicima škole.

METODE:

Projekt se planira provesti u vremenskom razdoblju od tri mjeseca, od ožujka do lipnja 2016. Na početku istraživanja, provest će se radionica i kratko predavanje gdje će se učenici i djelatnici upoznati s vrstama ljekovitog bilja koje raste na području općine Donja Voća te njihovim svojstvima. Također će se provesti anketa među stanovnicima iznad pedeset godina koji žive na tom području te su upoznati s vrstama ljekovitog bilja i njihovom primjenom u liječenju ili izradi različitih preparata. Učenici će na temelju rezultata anketa zaključiti o važnosti upotrebe i zaštite ljekovitog bilja na lokalnom području. U travnju će učenici urediti nekadašnji školski vrt, koji je smješten u samom dvorištu škole, te ga pripremiti za sadnju ljekovitog bilja. Pripremit će zemlju i gredice te primijeniti potrebne metode za sadnju i uređenje vrta. Učenici će u pratnji mentora posjetiti prirodna staništa ljekovitog bilja te će naučiti prepoznati pojedine vrste. U svibnju će se nabaviti autohtono sjeme pojedinih vrsta bilja te će se posijati u lončanice i kasnije u školski vrt ovisno o vremenskim uvjetima. Također će se na prirodnim staništima iskopati korijeni pojedinih ljekovitih biljaka (menta, vodopija, stolisnik, čičak, trputac, majčina dušica...) te će se zasaditi u vrtu. Učenici će uz pomoć školskog majstora, mentora i djelatnika koji žele pomoći u projektu urediti školski vrt i brinuti se za biljke. U lipnju je planirano finalno estetsko uređenje vrta. Učenici će izraditi pločice s latinskim i hrvatskim nazivima biljaka koje su posadili te ih staviti kod svake biljke. Također se planira izraditi drveni pano gdje će biti prezentirane sve posađene biljke, njihova ljekovita svojstva i primjena. Planira se oko vrta napraviti klupa gdje će učenici moći promatrati i učiti o biljkama u školskom vrtu. Na kraju projekta, učenici će prezentirati ciljeve i rezultate projekta ostalim učenicima i djelatnicima škole.

Materijal potreban za provedbu projekta:

- za provedbu radionica i edukaciju: laptop, Power-point prezentacija, projektor, ankete

- za uređenje vrta: ljekovite biljke, grablje, motika, rukavice, lopata, ručna lopatica,  vrtne škare, vrtno crijevo, posuda za zalijevanje, ukrasni kamenčići, drvene pločice za imena biljaka, drvo za izradu klupice i drvenog panoa, zemlja za sadnju cvijeća

REZULTATI:

Ovim projektom žele se očuvati vrste ljekovitog bilja na području Donje Voće. Također se želi obnoviti školski vrt te primjenjivati ljekovito bilje i školski vrt u nastavi biologije, prirode, u radu učeničke zadruge „Hižica“ te u kulturnom životu općine Donje Voće. Uređujući školski vrt učenici će steći osjećaj odgovornosti prema čuvanju biljaka i razumijeti da je važno brinuti se o njima kako bi mogle rasti i cvasti. Tako će učenici  razvijati pozitivan odnos prema prirodi, okolišu i zaštiti prirode. Ljekovite biljke posađene u školskom vrtu olakšati će obradu biljke cvjetnjače na terenu te izvođenje praktične nastave iz izvannastavne aktivnosti Ljekovito bilje. Učenici će naučiti pravilno prepoznavati ljekovito bilje u prirodi, naučiti sakupljati, sušiti, pripremati i čuvati biljne pripravke. Moći će koristiti ljekovita svojstva biljaka kako bi pripremili čajeve, kreme, voćne napitke, balzame te to također ukomponirati u rad učeničke zadruge. Upoznat će načine etiketiranja biljnih pripravaka te će sve spoznaje i znanja o ljekovitim biljkama moći primjenjivati u budućnosti. Također će svi djelatnici škole i svi zainteresirani mještani moći posjetiti školski vrt, uživati u njegovoj ljepoti te učiti o važnosti zaštite prirode i primjeni ljekovitog bilja.


  projekt.ppt

COVID-19

NASTAVNI SADRŽAJI

https://sptv.hr - SPORTSKA TELEVIZIJA

https://lektire.skole.hr/ - e Lektira


TražilicaKalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 2. 2021.

Ukupno: 26470
preskoči na navigaciju