Program prometne kulture "JUMICAR"  za najmlađe edukacijski je koncept za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta koji obuhvaća teme prometa, prve pomoći, zaštite od požara i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Preventivnu edukaciju o prometu ove je školske godine organizirala OŠ Ivana Rangera Kamenica koja je bila domaćin triju osnovnih škola, a to su : OŠ Izidora Poljaka Višnjice, OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća i OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik.

Program prometne kulture za najmlađe je prvenstveno za učenike drugog razreda koji su prošli obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije,prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s : tvrtkom Jumicar Hrvatska, PU Varaždinska, PP Ivanec, DVD Kamenica i GDCK Ivanec.  Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon. Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu kako bi postali što bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice.

Kratku školu prve pomoći održale su djelatnice GDCK Ivanec gđa Danijela Kasal – ref.,za hum. pomoć i DDK. i gđa Mirela Bunić – adm. rač. referent. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Vatrogasci DVD-a Kamenica  polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci su pokazali unutrašnjost i opremu vatrogasnog vozila, te standardnui opremu vatrogasaca. Nakon toga su djeci prikazuali vježbu s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. 

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca i policijskim vozilom koji je prezentirao gosp. Davor Blaško pol.službenik za prevenciju cestovnog prometa iz PP Ivanec, prijatelj programa. 

            

            

Skip to content