U 7.a razredu osnovne škole provodi se zanimljiv projekt sCOOLFOOD pod vodstvom učiteljica Mateje Smiljanec i Sandre Ljubljanović. Glavni cilj ovog programa je ukazati učenicima na važnost održivosti hrane i očuvanja okoliša kroz povezivanje s temama prehrane, poljoprivrede, energije, životnih stilova i smanjenja otpada.

Program slijedi globalne ciljeve održivog razvoja UN-a do 2030. godine, promovirajući holistički pristup koji povezuje ljude sa svim živim bićima na planeti Zemlji. Radionice, degustacije raznih proizvoda i predavanja čine sastavni dio ovog edukativnog projekta.

 

Učenici su imali priliku sudjelovati na sportskoj radionici koju je 3. svibnja održala stručna suradnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Tamara Savićević. Učenici su prošli kroz vježbe hodanja, trčanja, vježbe snage te na kraju istezanje kroz igru. Uz osmijeh su svaku vježbu lakše svladali te na kraju zajedno zaključili kako fizička tjelesna aktivnost uistinu povoljno utječe na raspoloženje i motivaciju za daljnje učenje.

   

Osim toga, učiteljice Mateja i Sandra bile su na studijskom posjetu u talijanskim gradovima Sieni i Arezzu. Tamo su posjetile dvije škole, 'A. Sclavo' u Sieni gdje su prisustvovale prezentaciji školskog sata na temu zagađenja voda u nižim razredima, a u školi 'Francesco Severi' u Arezzu su učenici viših razreda odradili pokaznu radionicu o važnosti asertivnog ponašanja.  Održan je i sastanak s predstavnicima Zaklade Monte dei Paschi di Siena, koji su im detaljnije predstavili metode rada i rezultate Programa sCOOLFOOD, koji je od 2020. godine usvojen kao dio talijanskog nacionalnog obrazovnog kurikuluma. 

 

Veselimo se sljedećim aktivnostima, posjetu eko imanju ZMAG te gostujućim radionicama na temu održivih navika u prehrani i u komunikaciji.

Skip to content