•Stvaranje pozitivnog stava prema uporabi samoniklog bilja
•Stvaranje zdravih navika - briga o osobnom zdravlju
•Samoniklo bilje u prehrani
•Poticanje istraživačkog rada i kondicijske vježbe – redovito posjećivanje šuma i livada
•Stvaralački pozitivan stav prema prirodi i njenim resursima, kao i našoj ovisnosti o njoj
•Potreba za zaštitom okoliša i životnog prostora
•Znanje iz nastave prenijeti u praktičnu djelatnost i obrnuto
•Poticati samostalni istraživački način učenja
•Razvijati svijest o nužnosti očuvanja ravnoteže u prirodi i zaštiti okoliša
•Učenici se pripremaju za izbor školskih programa i budućeg zanimanja
•Educiranje učenika i poticanje na promatranje prirode, upoznavanje i korištenje samoniklog bilja u prehrani i ljekovite svrhe
•S vrlo malo financijskih sredstava dolazi se do kvalitetne hrane koja se može koristiti u školskoj kuhinji i u obiteljskom domu
•Nekima može biti ideja da u slobodno vrijeme skupljaju ljekovito bilje i tako poboljšaju svoj džeparac
Priprema projekta
•Na zadružnom odboru razradili smo ideju i napravili plan koji bi realizirali s udrugom “Zraka sunca”.
•Sa “Zrakom sunca” dogovorili smo način realizacije projekta
•Planirano je tijekom školske godine održati tri radionice kako bi učenike upoznali sa šipkom, maslačkom, koprivom i bazgom.
•Broj učenika 20-30 po grupi
•Uključuje multimedijski pristup materijalu koji će održati udruga “Zraka sunca” – jedan dio u školi na predavanju, a drugi dio u prostorijama udruge
•Prezentacija će obraditi 5 biljaka
•Nakon predavanja nastavlja se radionica u prirodi koja uključuje poznavanje i branje bilja. Posebna pažnja pridaje se tehnici branja tako da se biljke ne uništavaju, već da se bere njezin samo korisni dio.
•Svi oblici prezentacije biti će fotografirani i prezentirani učenicima, učiteljima, roditeljima i zainteresiranim skupinama.
Pripremanje biljaka u prehrani
•Učenici će biti podijeljeni u skupine:
•1. skupina će pripremati bilje za sušenje
•2. skupina će pripremati salatu od svježeg bilja
•3. skupina će pripremiti voćni sirup
•4. skupina pripremati će marmeladu
•Popis bilja: šipak, kopriva, maslačak, bazga, sljez
•Potreban pribor:
•Prijenosno računalo (laptop)
•Zvučnici
•Projektor
•Fotoaparat
•Vrećice – platnene i papirnate
•Kartonske kutije za sušenje
•Fotografije biljaka koje se traže
•Kuhinjski pribor (kuhalo, lonci, boce, teglice)
Tablica aktivnosti
- 9.mjesec – sastanak voditelja UZ
- održavanje zadružnog odbora
- sastanak s udrugom “Zraka sunca”
- 10. i 11. mjesec – provođenje projekta šipak
- 4. Mjesec – maslačak i kopriva
- 5. i 6. mjesec – bazga
PREZENTACIJE:
•Projekt ćemo prezentirati u školi kroz plakat, radionice i degustiranje u školskoj kuhinji.
•Zainteresiranim skupinama prezentirati ćemo na izložbama
•IZLOŽBE: U školi - Jesenska svečanost u hodniku škole
• Božićna prodajna izložba
• Izložba etnografskih predmeta u školi
•Dan škole –izložba radova nastalih u ovoj školskoj godini
•Sudjelovanje: Dan općine i Dan župe- prodajna izložba
– Dan Europe –predstavljanje UZ u Varaždinu
•Međužupanijska smotra
•Državna smotra
• Tragovi iskona –kulturna manifestacija voćanskog kraja
• EKO sajam u Donjoj Voći
• „Špancir- fest“ u Varaždinu –sudjelovanje sa suvenirima naše UZ
• Zeljarijada u Vidovcu
•
Evaluacija projekta
•Na kraju školske godine s učenicima treba provesti analizu projekta, čuti njihovo mišljenje i vidjeti da li projekt treba nastaviti s drugim biljem.
•Indikator uspješnosti bio bi broj sudionika, procjena učenika o znanjima dobivenim na radionicama, broj učenika i roditelja koji su zainteresirani za uključivanje u projekt.
•Projekt djeluje na sprečavanje društveno neprihvatljivog ponašanja učenika i daje primjer dobre prakse u razvoju poduzetništva.