preskoči na sadržaj
Učenička zadruga "Hižica"

U prekrasnom zakutku Varaždinske županije, uz samu granicu s Republikom Slovenijom, smjestila se Općina Donja Voća, u njoj OŠ Andrije Kačića Miošića, a u školi učenička zadruga "Hižica".

Učenička zadruga “Hižica” OŠ A. K. Miošića Donja Voća djeluje od 1957.godine. Na četrdesetu obljetnicu željeli smo unijeti novinu u naš rad. Tako je grupa učenika predložila izradbu voćanskog suvenira. U traženju prikladnih zagorskih motiva, učenici su se oduševili  motivom stare voćanske hižice.Tako je  suvenir “Hižica” postao prepoznatljiv motiv učeničke zadruge.

 

 

Danas u učeničkoj zadruzi djeluju sekcije u kojima učenici prepoznaju običaje, tradiciju i kulturu svojeg kraja. Razvija se smisao za estetsko i lijepo, učenička kreativnost, izrađuju mala umjetnička djela u različitim tehnikama, istražuje povijest najužeg zavičaja, oplemenjuju vanjski i unutarnji prostori škole te obogaćuje slobodno vrijeme.

 

 

Kroz projekte učenici su upoznali ljekovito bilje voćanskog kraja, a uključivanjem  u europski projekt Christmas Cards Exchange uspostavili su suradnju s djecom iz europskih zemalja razmjenjujući božićne čestitke.

 

 

Sada smo u projektu Tastes of Europe – Okus Europe te smo recept voćanske zljevke poslali u različite države koje sudjeluju u projektu. Naša zadruga postala je prepoznatljiva u školi, našem mjestu i županiji. Sudjelovala je na raznim smotrama i manifestacijama, a za svoj rad dobila je niz priznanja i nagrada.

 

 

Hižica je kao suvenir otputovala u mnoge hrvatske domove s Vjeronaučne olimpijade koja je 2008. održana u Varaždinu te s Međužupanijskog natjecanja ekipa Mladeži i Podmlatka Crvenog križa (2009.), a 2005. s Kongresa Europske unije za školsku i sveučilišnu medicinu koji je održan u Dubrovniku, i u 200 europskih domova.

 

 

Na kraju školske godine 2012./13. u suradnji s gospodinom Dejanom  Čegovnikom, suradnikom slovenskog Ministarstva za školstvo i sport te vlasnikom videoprodukcijske tvrtke "Moj TV" iz Selnice ob Dravi, snimljen je film o UZ "Hižica" kojeg su osmislili sami učenici.

Film se može pogledati klikom na link:
https://www.youtube.com/watch?v=GMvU2hvR3eI

ili desnim klikom na crni ekran ispod i odabirom "play" u izborniku                                                                                   
                                                                                    
                                                                                         Biserka Kihas
                                                                                         voditeljica UZ“Hižica“

 

 

 

 

 

TražilicaKalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju