preskoči na sadržaj
Vijesti

Tjedan kulturne baštine u OŠ Andrije Kačića Miošića

„Život, i pravo može biti bez običaja. Ali kakav bi to život bio! 
Bio bi pust i prazan. 
Narod bez običaja- ako ga gdje ima divlji je i surov. Pomislite samo, kako godi srcu, kad kažeš: Tako su i naši stari radili! Tu se sjetiš svog djeda, oca, majke, prijatelja. A nema kulture bez ćutenja veze, koja te veže s onima, što su prije tebe bili i za te radili.
Tako samo ćuteći tu vezu pomišljaš na djecu svoju i dakle potomke. Ne živiš od danas do sutra, već radiš i gradiš za vjekove. U običajima je kao za vječna vremena saliven u tuč sav duševni život naroda“.

                                                                                           citat nepoznati autor

 

U tjednu od 24. rujna 2018. do 1. listopada 2018. učenici su s učiteljicama Vlatkom Majcen, Dubravkom Tuđan, Martinom Dukarić, te knjižničarkom Biljanom Jurić, proveli tjedan aktivnosti vezanih uz očuvanje, osvješćivanje i njegovanje sveukupne  baštine. Tjedan s nizom aktivnosti odlučili su  posvetiti baštini jer je 2018. godina upravo Europska godina kulturne baštine.

Učenici OŠ Andrije Kačića Miošića i PŠ Antuna Gustava Matoša proveli su sljedeće aktivnosti:

Učenici 8. razreda su na Satima razrednih odjela učili o pojmovima; baština, prirodna baština, materijalna baština, duhovna- nematerijalna baština, UNESCO-va zaštićena baština, baština voćanskoga  kraja. Pogledali su , poslušali i prokomentirali video-isječke snimljene na bednjanskom govoru.

Na satima  Hrvatskoga jezika sakupili su i obradili podatke o lokalnim voćanskim piscima, umjetnicima, kiparima, slikarima ( Vlatko Komes, Eizabeta Kornet, Alojz Leskovar…), pročitali djela voćanskih autora i napravili PowerPoint  prezentacije.

Učenici 6. razreda  na satima Povijesti naučili su sve o životu i djelu Ćirila i Metoda, staroslavenskom pismu glagoljici, te na kreativnoj radionici izradili 3D slova glagoljice.

Učenici 4. razreda na kreativnima radionicama oslikavali su kravate motivima baštine Hrvatskoga zagorja.

U okviru EU Schoolnet projekta Europeana – digitalne platforme za kulturnu baštinu, a u suradnji s galerijama, muzejima, arhivima iz cijelog svijeta, organiziraju se dani prikupljanja kulturno-povijesne građe na temu migracija. Građani imaju mogućnost podijeliti fotografije, predmete, priče i pisma, stare recepte iz starog zavičaja, te Vas ovim putem pozivamo da sudjelujete;

http://www.eun.org/news

 

Svi materijali nastali na satima i radionicama izloženi su u školskom hodniku, a za više fotografija posjetite Foto-galeriju stranice.

 

 

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Jurić   datum: 2. 10. 2018.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?

Korisni linkovi
Origami

Edukativni portal

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju